Paperless warehouse

Paperless warehouse

Dit voorjaar heeft terStal een nieuw centraal magazijn in gebruik genomen waarin alle processen papierloos verlopen met Profashionall. ERP oplossing Profashionall van Valk Solutions verzorgt de aansturing van inkoop en logistiek, naast belevering van winkels ook e-commerce fulfilment. De logistieke processen worden volledig online aangestuurd via wifi terminals, er komt geen papier meer aan te pas.

Familiebedrijf terStal is een landelijke speler geworden met alweer 220 winkels. Ook dit coronajaar blijft terStal gestaag winkels openen. Doel is om te groeien naar 300 winkels in de komende jaren. De kracht van terStal zit in een maandelijks wisselende collectie die vooral moeders met kinderen aanspreekt, die dan ook wat voor de man meenemen. Om een indruk te krijgen kun je terStal vergelijken met Hema of C&A. Winkelen moet gezellig zijn en terStal biedt goede kwaliteit voor een prettige prijs. De winkels van terStal zijn gemiddeld 400 m2 groot en gelegen in dorpskernen, niet in grote steden. Op die manier weet terStal haar klanten goed te bereiken.

Om de beoogde groei te realiseren is naast goede styling en inkoop ook een geolied logistiek apparaat nodig. Doel is om met de laagst mogelijke kosten efficiënt alle winkels te bevoorraden. Het transport verzorgt terStal met eigen vrachtwagens.

Van inkoop naar winkels in een notendop

Ontvangst
Van elke inkooporder uit Azië of Europa voorziet de leverancier de dozen van een scanbare EAN-128 code, waarin informatie over order en artikel ligt opgeslagen. Zodra dozen uit de zeecontainers in het magazijn van terStal aankomen worden ze als ontvangst gescand. Op die manier weet Profashionall exact welke orders en artikelen zijn binnengekomen.

 

 

Opslag
Na de ontvangst registratie worden artikelen tijdelijk opgeslagen op één of meer ontvangstlocaties op 12 meter hoge stellingen in het nieuwe magazijn van terStal. Hiervoor is een speciale heftruck beschikbaar die pallets op deze hoogte kan verwerken. Op de heftruck leest een scanner de barcode op de doos, zodat Profashionall weet waar het artikel opgeslagen ligt.

 

 

Verdeelweek
Het bedrijfsbureau van terStal bewaakt de winkelplanning en bepaalt de verdeelweek voor elk artikel. Zodra de verdeelweek is aangebroken wordt het artikel verdeeld volgens verdeelsleutels. Deze verdeelsleutels gebruiken de laatste verkoopgegevens om de voorraad optimaal te verdelen naar de winkels. TerStal maakt vooraf assortimentsdozen aan waarin de logische kleur- en maatverhouding wordt ingepakt. Deze assortimentsdozen worden direct doorgestuurd naar de winkels zonder daarbij op maat te hoeven uitpakken, sorteren en vervolgens weer verdelen. Deze verpakkingswijze is de efficiëntste manier om een verdeling naar winkels uit te voeren.

Haalopdracht
Na de verdeling zet terStal de opdracht klaar voor de wifi online terminals in het magazijn. De heftruck krijgt een haalopdracht om het artikel van de ontvangstlocaties te halen en klaar te zetten bij het verdeelplein, alwaar het artikel direct in de filiaalcontainers wordt gelegd.

Verdeelplein
Op het verdeelplein staat op volgorde van de route per filiaal een container klaar. De containers zijn voorzien van een verzendsticker met het filiaalnummer en een scanbare unieke container barcode. Bij het plaatsen scant terStal het filiaal op een vloersticker en de barcode van de container. Zo worden filiaal en container op het verdeelplein gekoppeld. Om artikelen op het plein te verdelen wordt het artikel gescand dat verdeeld gaat worden, waarna Profashionall de verdeelopdracht ophaalt. De opdracht geeft aan welk artikel in welke container van elk filiaal gelegd moet worden. De gebruiker scant vervolgens de vloersticker ter bevestiging dat dit gedaan is. Naast verdelingen naar winkels kennen we SKU verdelingen, waarvan een gedeelte in het magazijn wordt opgeslagen voor latere aanvulling van winkels en voor de webshop.

 

 

Als tijdens het verdelen een tekort ontstond terwijl een winkel nog voorraad toebedeeld moest krijgen, wordt de gebruiker naar een winkel gestuurd met meer stuks om er daar een af te halen. Bij een surplus stuurt Profashionall de gebruiker naar een winkel die meer kan gebruiken. In beide gevallen moet het winkel filiaalnummer gescand worden zodat handelingen online gevolgd kunnen worden.

Expeditie
Volle containers worden van het verdeelplein gehaald en klaargezet op het expeditie station. Daar worden containers uit de verdeling en van het orderpicken eventueel samengevoegd en geconsolideerd. Op het expeditie station worden de routes klaargemaakt voor transport. Aan het dock worden containers outbound gescand en in de vrachtwagen geladen. Zo weet Profashionall dat de container onderweg is.

Transfer
’s Avonds maakt Profashionall pakbonnen aan en zet deze elektronisch klaar voor de ontvangst in de winkels. Door de container bij de winkel te scannen hoeft de ontvangst nauwelijks tijd te kosten. Nu weet Profashionall dat de container is aangekomen. Het systeem past de status aan naar ‘ontvangen’ en handelt de transfer verder af.

Orderpicking
Naarmate de winkels verkopen ontstaan er gaten in de winkelvoorraden. Sommige maten of kleuren raken uitverkocht. Daarom kijkt Profashionall elke avond welke winkels behoefte krijgen aan artikelen en genereert aanvulopdrachten. Deze aanvulopdrachten worden in de wifi online terminals klaargezet voor de winkels op de route van de volgende dag.

 

 

De pick ronde wordt uitgevoerd volgens een ideale looproute langs gangen en secties in het magazijn. De zones zijn zo ingedeeld dat artikelen in de container op volgorde van de inrichting van de winkel komen te staan. Dus eerst de dameshoek, dan het herenassortiment en daarna de kinderafdeling. Op die manier kan de container in de winkel ook weer gemakkelijk uitgepakt worden.

Bij het orderpicken pakt de gebruiker een container en plakt er een scancode op. De code wordt gescand om aan te geven dat de container in gebruik is en gevuld gaat worden. Zodra de container vol is gaat deze naar het expeditie station en kan de gebruiker verder met de volgende container.

Webpicking
Opdrachten van de webshop van terStal worden meestal geleverd uit het magazijn waar speciaal ingekochte voorraad voor de webshop ligt opgeslagen. Direct na de verkoop zet Profashionall een pickopdracht klaar om artikelen te verzamelen van webshop locaties in een aparte zone. Deze orderpick opdracht verloopt ook via de wifi online terminals, zodat pick-, pack- en verzend- status kan worden bijgehouden in Profashionall.

 

 

Conclusie
TerStal heeft met dit ‘paperless warehouse’ haar logistiek uitstekend op orde. Door papierloos te werken in het magazijn wint terStal aan efficiëntie en snelheid. Ook belangstelling voor papierloze logistiek met Profashionall? Bel ons, we komen graag naar u toe om de voor uw onderneming beste weg uit te stippelen. Zo komen we samen vooruit.

 

Montfoort, september 2020

Terug naar overzicht