Stay safe. Protect each other

Stay safe. Protect each other

Wist je dat wereldwijd tienduizenden hackers actief zijn? Eenmaal binnen in je systeem kunnen ze grote schade aanrichten. Wat zijn de risico’s? En vooral, wat kun je er tegen doen?

Wat doen hackers eigenlijk?
Hackers zijn een professionele beroepsgroep geworden met draagkrachtige financiers. Hun doel is om in te breken in jouw systemen en je onderneming te ontwrichten. Ze stelen je data of laten schadelijke software achter. Ze vragen “losgeld” of schakelen je systemen uit. Denk eens in, alle schermen op zwart en je kunt nergens meer bij, wat een nachtmerrie. Niemand is veilig, overheden, nutsvoorzieningen en bedrijfsleven, iedereen is target. Meer weten? Dan is het boek “Het is oorlog en niemand die het ziet” van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk een aanrader.

Wereldwijde web
Dankzij internet kun je als retailer altijd en overal je klanten bereiken. Via hetzelfde internet weten hackers jou ook te vinden. Zij speuren systematisch het wereldwijde web af naar kraakbare gaten in de beveiliging. Waterdichte garanties zal niemand geven, maar een goede beveiliging maakt het hackers wel moeilijker om binnen te komen. Als het kraken van jouw onderneming te veel tijd kost loont het de moeite niet. Het is net als met inbrekers in je stenen huis, met de juiste maatregelen in het zicht heb je grote kans dat ze je digitale deur voorbij gaan. Hoe staat het eigenlijk met jouw beveiliging?

Hoe veilig ben je?
Als ASPOS gebruiker ben je alvast verzekerd van een aantal belangrijke waarborgen. Zo is jouw ASPOS platform ISO 27001 en ISAE 3402 gecertificeerd. Dit betekent dat alle techniek en processen van ASPOS voldoen aan de internationale beveiligingsnormen. Ook is ASPOS standaard software met een onderhoudscontract. Periodieke nieuwe versies geven soms enig ongemak, maar actualiseren ook steeds je beveiligingsniveau. Maatwerk daarentegen zou snel verouderen en gemakkelijk kraakbaar worden. ASPOS draait veilig in de managed cloud, dus je data staan beschermd in een professioneel datacenter. Daar komen hackers moeilijker binnen dan op losse servers in kantoorpanden. En Valk Solutions maakt ook nog eens dagelijks een externe backup van je data. Dus mochten je systemen ooit gegijzeld worden, dan kun je in ieder geval je data terughalen.

Is het genoeg?
Dus je bent wel veilig als ASPOS gebruiker? Nou… nee. Je ASPOS platform is goed beveiligd, maar je mensen zijn je grootste risico. Mensen klikken op foute links en maken het hackers gemakkelijk met non-encrypted laptops en met zwakke wachtwoorden. Hackers hebben geavanceerde tools om voor de hand liggende wachtwoorden te raden. ASPOS biedt de mogelijkheid om een sterk wachtwoord af te dwingen, een beetje minder gemak, maar wel zo veilig. Laat je mensen alleen met veilige websites werken, herkenbaar aan het https slotje. En wissel bestanden uit met veilige protocollen, zoals SFTP (secure file transfer protocol). Of nog beter, wissel geen bestanden uit en gebruik API’s met webservices.

Antivirus
In retail wordt op de kleintjes gelet, maar antivirus is geen kleintje waar op bespaard kan worden. Een goed antivirus filter houdt alle bekende vormen van malware tegen. Malware is schadelijke software die hackers “planten” in jouw systemen met als doel om direct of verderop in de toekomst jouw onderneming te schaden. Er komen steeds nieuwe varianten malware uit, die weer door nieuwe versies van het antivirus filter tegengehouden worden. Daarom wil je managed antivirus hebben, ofwel antivirus met een onderhoudscontract. Het kost een paar euro per maand per werkplek, maar dat is dit belangrijke wapen in de strijd tegen hackers zeker waard.

Kortom, hackers zijn een reëel risico voor jouw bedrijfsvoering als retailer. Je ASPOS platform is goed beveiligd, maar instrueer ook je mensen over veilig gebruik van mail en netwerken. Vragen? Mail of bel ons, we adviseren je graag. Stay safe!

Montfoort, juli 2020

Terug naar overzicht