Eén op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminelen. Om het risico voor onze klanten te verkleinen, werken we bij Valk Solutions voortdurend aan de beveiliging van onze software. We doen er alles aan om te zorgen dat uw data niet in verkeerde handen valt. Jammer genoeg betekent dit niet dat u klaar bent. Naast onze software gebruikt u nog wel meer applicaties, zoals bijvoorbeeld email, internetbankier en en bestelportalen. Daarom geven wij 4 praktische tips om uw onderneming te beschermen.
1. Gebruik sterke wachtwoorden
Deskundigen op het gebied van cybersecurity adviseren om complexe wachtwoorden van minimaal 12 karakters te gebruiken. Criminelen gebruiken voor het kraken van wachtwoorden automatische hacking tools. Hoe langer het wachtwoord des te moeilijker is het te kraken. Een simpel wachtwoord van zeg 4 cijfers of letters is binnen seconden te kraken. Maar bij een complex wachtwoord van 12 karakters wordt dit vrijwel onmogelijk. Gebruik daarom overal complexe wachtwoorden gebruiken, ook in ASPOS.
2. Activeer multi-factor authenticatie
Gebruik indien mogelijk multi-factor authenticatie. Dit kan heel gemakkelijk met behulp van authenticator apps van Google of Microsoft. Dit zorgt ervoor dat áls criminelen uw gebruikersnaam en wachtwoord achterhalen, ze nog steeds niet zomaar op uw accounts kunnen inloggen. Een applicatie zal eerst controleren of u het echt zelf bent die inlogt. Als dit niet bevestigd kan worden, wordt er geen toegang verleend. Ook in ASPOS kunt u multi-factor authenticatie activeren.
3. Pas op voor phishing
Criminelen ontwikkelen steeds slimmere phishing mails. Het lijkt alsof u een mail krijgt van een vertrouwde relatie. In werkelijkheid zit er een crimineel achter die u probeert te verleiden om een bijlage te downloaden of een linkje aan te klikken. Zodra u dit doet, wordt u naar een nep website geleid of wordt er automatisch malware op uw computer gedownload. Phishing mails zijn vaak mails die u niet verwacht en te herkennen aan een incorrecte afzender en een link of bijlage die moet worden geopend, waarbij meestal ook spoed is geboden. Dus laat u niet foppen.
4. Installeer security updates
Heel belangrijk zijn ook de security updates. Software leveranciers brengen regelmatig nieuwe versies uit om kwetsbaarheden in de software op te lossen. Deze updates moeten dan natuurlijk wel geïnstalleerd worden. In de praktijk wordt dit vaak uitgesteld, omdat updates tijd kosten, maar hiermee blijven eventuele gaten in de beveiliging onnodig lang open staan. Ons advies is dan ook om updates altijd zo snel mogelijk te installeren, zodat u met de nieuwste en veiligste versie van uw software kunt werken.
Meer weten? Vind handige tips op https://www.samendigitaalveilig.nl, een initiatief van MKB Nederland op het gebied van cybersecurity.
Montfoort, februari 2023