Introductie retourpinnen

Introductie retourpinnen

ASPOS is door CCV gecertificeerd voor retourpinnen. Dit betekent dat winkeliers met een ASPOS afrekensysteem en een CCV VX820 pinterminal bij hun klanten retourpinnen kunnen aanbieden.

Retourpinnen is een omgekeerde pin transactie. Met retourpinnen kunnen winkeliers via de kassa geld terug overmaken aan hun klanten. Dit is bijvoorbeeld relevant als klanten artikelen terugbrengen met een geld terug garantie of om de borg terug te betalen bij verhuur transacties. Enige voorwaarde is dat het aankoopbedrag of de borg elektronisch is voldaan met een pin transactie, contactloos of per mobiele telefoon, de pinbon geldt daarvoor als bewijs. Contant transacties komen niet in aanmerking voor retourpinnen.

Net als bij gewoon pinnen steekt de klant zijn bankpas in de pinterminal en geeft hij akkoord voor het terug te ontvangen bedrag. De klant hoeft geen pincode in te voeren. Het geld wordt de volgende dag bijgeschreven op de bankrekening van de klant. Als bewijs dat het geld onderweg is ontvangt de klant een door de winkelier ondertekende pinbon. Winkeliers die retourpinnen ondersteunen geven dat aan met het speciale landelijke beeldmerk voor retourpinnen.

De dienst retourpinnen wordt aangeboden door de Nederlandse banken en de Betaalvereniging Nederland. Voordeel van retourpinnen is dat er minder contant geld omgaat in winkels, dat is veiliger voor winkeliers en klanten. Retourpinnen is nog niet bij alle banken voor alle winkeliers beschikbaar. Winkeliers kunnen zich bij hun bank aanmelden voor retourpinnen. Als de aanvraag eenmaal rond is kan de winkelier retourpinnen ongeacht bij welke bank een klant is aangesloten.

Montfoort, mei 2017

Terug naar overzicht