ICT-oplossingen steeds bepalender voor retailsucces

ICT-oplossingen steeds bepalender voor retailsucces

Meer transparantie, meer experience en meer convenience. Die drie trends laten zich overduidelijk gelden op de jaarlijkse beurs Eurocis, de jaarlijkse beurs EuroCIS die plaatsvond in Dusseldorf en dit keer onderdeel was van de grotere happening Euroshop. Nederlandse standhouders zien dat retailers volop proberen aan te haken bij actuele shopperbehoeften. Het succes per formule is wisselend.

Robert Valk, directeur Valk Solutions: “Waar we helemaal van af gaan, zijn lokale ICT-oplossingen. Sofwaretoepassingen worden niet meer als pakket afgenomen, maar veel eenvoudiger op maandbasis. Je betaalt als abonneehouder niet alleen voor de software, maar ook voor onderhoud en service. Dat proces gaat versneld toenemen, met alle positieve consequenties tot gevolg.
“Deze ontwikkeling leidt er onder andere toe dat de markting veel meer relevante marketingoplossingen kan aanbieden. Als shopper krijg je transparant zicht op de voorraad in de keten, niet alleen online, maar ook fysiek. Je krijgt inzicht in de productvoorraad van de verkooppunten. Wat je daarbij ook kunt bedenken, is dat er nieuwe vormen van communicatie ontstaan. Op het moment dat je graszaad koopt, krijg je een videofilmpje op je smartphone aangeboden met de instructie hoe je dat zaad moet strooien. Of op het moment dat je een grasmaaier koopt, krijg je toegang tot allerlei services, zoals de mogelijkheid om een monteur op afroep te bestellen voor onderhoud.
‘We maken een inhaalslag, maar wat we helaas zien, is dat traditionele retailpartijen amper nog weten aan te haken. Kleine start ups, nieuwe retailers met vijf of tien vestigingen, weten de nieuwe uitdagingen goed op te pakken. Alles heeft met kosten te maken. Traditionele retailers die zitten gevangen in oude technologiestructuren, met slechte data, slechte voorraadinformatie, die niet kunnen anticiperen op de customer journey, en tot slot met een hoge kostenbasis aan de achterkant, zullen afhaken. Voor die partijen is het ondertussen te laat.”

Michel Haagmans, directeur van zelfscanaanbieder Re-Vision, ziet dat retailers wereldwijd volop belangstelling hebben voor Amazon Go. “Ze willen weten hoe dat werkt, welke technologie daarbij komt kijken en hoe ze dat kunnen enabelen. Ook wij spelen daarop in door verschillende technologiecomponenten te clusteren en als een totale unit aan te bieden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cameratechnologie, RFID, WiFi, beacons. Dat zijn dus allemaal verschillende toepassingen om de klant te herkennen en zijn gang door de winkel te signaleren.
Of Amazon Go-achtige oplossingen breed gaan doorbreken, dat durf ik nog te betwijfelen. Ik verwacht niet in grote super- of hypermarkten, maar absoluut wel bij To Go- of Express-stores. Daar gaat het kassaloze concept ongetwijfeld doorbreken. In de Nordic landen zie al soortgelijke initiatieven. Wij zijn inmiddels ook betrokken geraakt bij een aantal conceptstores. Nog dit jaar gaan we kennis maken met verschillende initiatieven, deels zal zich dat achter de gordijnen afspelen, uitsluitend toegankelijk voor eigen personeel.”

Robin van Stenis, Global Marketing Manager, van Nedap Retail: “Eén van de actuele trends die van nog meer betekenis wordt, is de hang naar customer experience. In de context van Nedap betekent dat we retailers ondersteunen om te voldoen aan de instant satisfaction-behoeften van shoppers. De toekomstige klant, de jongeren van nu, is structureel online.
Productavailability is een absolute must om tevredenheid van shoppers te waarboren. De productnauwkeurigheid in winkels is op dit moment 65 tot 75%. Dat is onvoldoende om in te spelen op de klantvraag. Als een shopper ’s avonds een feestje heeft, en hij wil nog een leuk jasje kopen, dan wil hij onverwijld en transparant kunnen traceren waar hij dat jasje kan kopen, tegen welke prijs, hoe groot de voorraad is in de fysieke winkel of online. Door onze cloudoplossingen zijn wij in staat om de huidige productnauwkeurigheid op te waarderen tot 98%. Misgrijpen hoort er gewoon niet meer bij.”

Bron: Shoppermarketingupdate.nl

Valk Solutions zichtbaar vanaf 07:58sec

Bron: YouTube EuroShop 2017 INretail

Terug naar overzicht