De Dierspecialist is de nieuwe formule van Dobey en Faunaland. Na een proefperiode is de Dierspecialist succesvol gebleken. De nieuwe formule wordt dan ook verder uitgebreid. Dobey Dierspecialist Breda was de allereerste Dierspecialist in ons land.

Wat maakt een dierenspeciaalzaak tot Dierspecialist?
“Op de eerste plaats de kennis van het personeel” zegt de heer Rick ter Avest, ondernemer en als lid van de formuleraad mede architect van de nieuwe formule. “In onze winkel waren we alledrie gediplomeerde dierenverzorgers en hebben we aanvullend de opleiding voor Dierspecialist gevolgd. Je mag je dus niet zo maar Dierspecialist noemen, je moet echt verstand hebben van dieren, zodat je klanten deskundig kunt adviseren. Op de tweede plaats de inrichting van de winkel, die is echt gericht op beleving. Klanten komen hier om te winkelen, niet alleen om even snel iets te halen. Dat faciliteren we met thematische tafels en schappen, bijvoorbeeld wonen en mode. Ten derde is het assortiment anders dan in een gewone dierenspeciaalzaak. Het aanbod van voeding hebben we drastisch ingeperkt, want dat kun je overal op internet kopen tegen dumpprijzen. De luxe artikelen daarentegen zijn uitgebreid, daar maken we het verschil. Al met al hebben we in mijn winkel eenderde minder artikelen en de helft minder voorraad. Toch zijn onze omzet en klantenaantallen flink gegroeid. Als kroon op ons werk zijn we in 2014 uitgeroepen tot de beste dierenspeciaalzaak van Nederland.”

Welke rol speelt automatisering hierin?
“Op basis van de gegevens uit het kassa systeem verzorgt ons servicekantoor in Waardenburg periodiek een benchmark, waarin we de prestaties van onze winkel met soortgelijke winkels kunnen vergelijken. Dat werkt heel verhelderend en houdt ons scherp op verbetermogelijkheden. Verder bestellen we met het kassa systeem. Vier keer per week draaien we een besteladvies en bestellen we electronisch bij van Ree. De ontvangsten worden met een electronische pakbon in de voorraad bijgeboekt. Dat werkt prima.”

Na deze succesvolle start in Breda treden volgende ondernemers toe tot de nieuwe formule. Onder andere de 3 winkels van de familie Haspels in Nieuwegein, Ijsselstein en Terwijde. We wensen deze ondernemende ondernemers hele goede zaken toe

Rick-ter-Avest-158x156Rick ter Arvest
Dierspecialist Dobey Breda