“Het gaat om méér dan alleen om een goede prijs.”

Boekhandel Huyser is sinds 1932 een gerenommeerde, algemene boekhandel in het hart van prinsenstad Delft. Huyser voert niet alleen literatuur, kinderboeken en spannende boeken, maar ook een uitgebreide selectie non-fictie, zoals reisgidsen, kookboeken en levensbeschouwelijke titels. In de winkel zijn maar liefst 30.000 titels op voorraad. Nog eens 80.000 titels kunnen binnen 24uur besteld en bezorgd worden.

Waarom heeft u destijds voor Valk Solutions gekozen?
“Ik heb me 10 jaar geleden uitgebreid georiënteerd op de mogelijkheiden. Ik wil niet achterop lopen. Valk Solutions was innovatief en durfde nieuwe dingen in het boekenvak op te pakken. Bijvoorbeeld de introductie van prijsscanners in de winkel, daar geloofde ik heilig in. Robert Valk was de enige die echt op zoek ging naar oplossingen. Daarom heb ik mede voor Valk Solutions gekozen.”

Wat zijn de voordelen van winkelautomatisering voor u?
“Je moet er toch niet aan denken dat je alles nog met de hand moet doen. Dankzij de combinatie van prijsscanners en elektronische pakbon besparen we op personeelskosten. We waren destijds koploper met prijsscanners in de winkel, waar klanten zelf prijzen kunnen opvragen. Hierdoor hoeven we boeken niet meer lelijk te stickeren. Leveranciers sturen elektronische pakbonnen bij hun zendingen, dat scheelt een hoop tijd met inboeken van ontvangsten. Verder heb ik als ondernemer meer overzicht. Ik weet precies de resultaten per groep en per schap en kan daar op sturen.”

Wat gebruikt u het meeste in ProPOSS?
“Prijswijzingen worden dagelijks elekronisch aangereikt ter flattering. Zo zijn we voortdurend up to date met onze prijzen. We werken volop met het besteladvies. Ik wil kunnen spelen met de voorraad. De omloopsnelheid is mede bepalend voor het rendement. Onze omloopsnelheid is gegroeid naar 6. Ook doen we heel veel klantbestellingen. Klanten krijgen een betrouwbare leverdatum. We bevestigen per e-mail dat de bestelling binnen is. Dat is weer een mooi contactmoment. Klanten antwoorden soms of we er nog een bepaald boek bij kunnen leggen. Ik waak er wel voor e-mail niet voor platte reclame te gebruiken. Het is een stukje service.”

Heeft u nog tips voor collega’s?
“Ik sta bekend als een rekenaar, maar ik raad mijn collega’s aan bij winkelautomatisering niet alleen op de prijs te letten. Je moet het geheel bekijken van prijs, functionaliteit, continuïteit, service en innovatie.”

Jeroen van der Poel
Boekhandel Huyser Delft