“Dio Hengst ondernemer van het jaar”

 Ondernemersechtpaar Lia en Erik Hengst runnen een grote DIO drogisterij in het Friese Veenwouden. De winkel is open en modern ingericht met veel glas en zonnige belichting. Trouwe klanten weten de zaak goed te vinden, hoewel de naburig gelegen concurrentie zich stevig doet gelden. Met deskundig advies en persoonlijke service maakt Lia dagelijks het verschil in de winkel. Echtgenoot Erik zwaait de scepter over de automatisering. Dat doet hij zó goed dat Valk Solutions hem heeft uitgeroepen tot ondernemer van het jaar.

Hoe bent u destijds bij Valk Solutions terecht gekomen?
“Dat was in 2001, dus al 14 jaar geleden, toen waren we nog een DA winkel. Onze belangenvereniging adviseerde een ander systeem. Ik heb me goed geörienteerd en verschillende systemen vergeleken. We hebben voor Valk Solutions gekozen omdat jullie eerlijke en duidelijke voorlichting gaven, daar houden we van.”

Wat gebruikt u zoal in de winkelautomatisering?
“Vrijwel alles. We gebruiken het klantspaarsysteem, we zoeken regelmatig de historie van onze klanten op. We werken met besteladviezen, voorraadbeheer en electronische pakbonnen. En natuurlijk de prijzen module, folders en klantbestellingen. Vroeger maakten we ook mailings met het systeem, maar tegenwoordig werk ik liever met Facebook, omdat klanten te veel mail krijgen.”

Wat is voor u het belangrijkste voordeel van automatisering?
“Dat je alles weet. Wie wanneer wat gekocht heeft en wanneer je wat besteld hebt voor hoeveel, je kunt alles terug zien. Daarbij moet je wel blijven opletten, bijvoorbeeld als een klant overlijdt, dan moet je dat zelf invoeren.”

Kunt u een praktijk voorbeeld geven?
“Jazeker. Leveranciers werken met staffels en proberen je over te halen om grotere aantallen in te kopen. Het systeem rekent voor me uit hoeveel ik werkelijk nodig heb, zodat ik niet te veel inkoop en geen onnodig geld uit geef.”

Wat betekent de automatisering voor uw onderneming?
“Onze marge is omhoog gegaan. We hebben minder op voorraad dan voorheen en toch komt het maar heel zelden voor dat we nee moeten verkopen. Het systeem helpt ons om precies genoeg in te kopen.”

Luistert Valk Software naar u?
“Jawel. Elk jaar komt een nieuwe versie uit. Daar kan ik als ondernemer wensen voor aanreiken, als die voor meer klanten interessant zijn worden ze kosteloos in de software gebouwd. Een tijdje terug hebben jullie op mijn verzoek de dubbele pakbon ontwikkeld, die gebruik ik nu volop.”

Heeft u als ondernemer van het jaar nog tips voor collega ondernemers?
“Wij hebben het systeem binnen een luttele 3 maanden terug verdiend. Maar je moet er wel plezier in hebben. Je moet je er in verdiepen, gedisciplineerd werken. Alle verkopen en inkopen moeten via het systeem lopen, alleen dan heb je er profijt van. Persoonlijk kan ik me niet meer voorstellen hoe we de winkel zonder computer zouden kunnen runnen.”

Erik-Hengst-Portret-120x120Erik Hengs
DIO Hengst in Veenwouden