Beveiliging tegen ransomware

Beveiliging tegen ransomware

Hoort u ook op het nieuws hoe bedrijven getroffen worden door ransomware? Computersystemen raken besmet met een virus dat software beschadigt of zelfs systemen ‘gijzelt’. Bedrijven moeten ‘losgeld’ betalen om weer in hun systeem te komen. Kan dat ook in uw onderneming gebeuren? Hoe beveiligt Valk Solutions uw systemen? En wat kunt u zelf doen?

Om met het slechte nieuws te beginnen, waterdichte garanties zijn niet te geven. Zelfs de allergrootste bedrijven en overheidsinstanties ter wereld worden gekraakt. Er komen steeds nieuwe en gemenere varianten van ransomware uit, 100% veiligheid is nergens te koop. Het goede nieuws is dat u zich met eenvoudige maatregelen relatief goed kunt beschermen.

Back-up

Uit de oude doos maar onverminderd actueel: Het is belangrijk dat dagelijks een goede back-up wordt gemaakt van uw gegevens. Als u getroffen zou raken dan kunnen de data teruggehaald worden uit de back-up. Voor ASPOS gebruikers verzorgt Valk Solutions centraal op het serverpark een back-up als onderdeel van het servicecontract. Als ProPOSS gebruiker kunt u zelf back-ups maken of een back-up online abonnement bestellen.

Managed antivirus

Een professioneel antivirus filter biedt bescherming tegen bekende malware. Valk biedt systemen standaard aan met een managed antivirus abonnement. Dit betekent dat u automatisch nieuwe versies van antivirus ontvangt om bekende virussen tegen te houden. Omdat steeds nieuwe virussen uitkomen blijft oplettendheid geboden. Instrueer uw personeel om geen e-mail, bijlages of links van onbekende afzenders te openen. Heeft u voorheen niet voor antivirus gekozen en wordt het u toch te heet onder de voeten? Een managed antivirus abonnement is voor al onze klanten verkrijgbaar. Valk maakt gebruik van gerenommeerde antivirus leveranciers en ziet er op toe dat updates buiten winkeltijden geïnstalleerd worden.

Managed Windows

Microsoft komt periodiek met nieuwe Windows patches om het operating systeem beter te beschermen tegen bekende beveiligingslekken. Automatische Windows updates staan standaard uit omdat deze het kassasysteem tijdens winkeluren buiten gebruik stellen. Om u toch te beschermen tegen ransomware heeft u de mogelijkheid om Windows patches gecontroleerd door te laten voeren op uw systemen. Hiervoor is een managed Windows abonnement nodig. Valk maakt hiervoor gebruik van Desktop Central Manage Engine. In combinatie met managed antivirus kunnen we 50% korting geven op managed Windows. In dit abonnement zijn 2 gecontroleerde updates per jaar inbegrepen, daarboven in overleg.

Wachtwoorden

Uw systemen zijn beveiligd met wachtwoorden. Als gebruiker kunt u het wachtwoord zelf aanpassen en bent u verantwoordelijk voor het geheimhouden van uw wachtwoord. Aanbevolen wordt om te kiezen voor een ‘sterk’ wachtwoord van tenminste 8 karakters in een combinatie van (hoofd)letters en cijfers en om dit wachtwoord periodiek aan te passen. ASPOS biedt de mogelijkheid om een sterk wachtwoord af te dwingen. Dit betekent dat u een sterk wachtwoord moet kiezen om te kunnen inloggen en periodiek het wachtwoord moet vernieuwen. Deze mogelijkheid kan op uw verzoek aangezet worden als onderdeel van het servicecontract, voor winkelketens gaat dat in overleg met uw hoofdkantoor.

Whitelisting

ASPOS is standaard beveiligd op IP adres. Dit wil zeggen dat gebruikers alleen toegang krijgen als ze werken vanaf een in ASPOS bekend IP adres. Nadeel is dat u niet vanaf elk (vakantie)adres kunt inloggen, voordeel is dat kwaadwillenden een extra hindernis ervaren. Wilt u ook thuiswerken? Geen probleem, geef uw thuis IP adres door aan onze Klantenservice dan voeren zij dit op in ASPOS.

Https

Gelukkig steeds meer ingeburgerd, maar toch nog niet overal, ASPOS communiceert uitsluitend met het beveiligde SSL protocol. Maakt u gebruik van diensten van derden zoals een app of klantenteller? Vraag van uw leverancier dat zij het SSL certificaat ondersteunen, https moet de standaard zijn, niet het minder veilige http. Dit is herkenbaar in de browser voorafgaand aan het webadres.

Met deze maatregelen beschermt u naar beste kunnen uw systemen, software en data. Vragen? Onze klantenservice helpt u graag.

Montfoort, juli 2017

Terug naar overzicht